Decubitus/felfekvés

A decubitus/felfekvés

Decubitus = nyomási fekély: a bőr és a bőr alatti szövet lokális sérülése, súlyosabb esetekben nehezen gyógyuló bőrelhalás, fekély, amelyet nyomás, nyíróerő, súrlódás, vagy ezek kombinációja okoz különféle okok miatt helyzetváltoztatásukban gátolt betegek bőrén, leggyakrabban a nyomásnak leginkább kitett sacralis, glutealis, könyök, térd, boka és sarok területén.

A decubitus diagnózisa sajnos napjainkban is igen sok szakember, orvos, ápolószemélyzet számára rettegett kórkép. Hazánkban évente kb. 10.000 decubitusos beteggel lehet számolni, az enyhébb formák előfordulása még ennél is nagyobb. Az egyéb okból megbetegedett ember életének minőségét tovább rontja, fertőző gócot jelent, komplikációk révén a beteg halálát is okozhatja. A decubitusos beteg ápo­lása munkaerő-igényes és drága, ezért a felfekvés gyógyítása helyett a megelőzésre érdemes a hangsúlyt fektetni.

A decubitus klinikai jelentősége

A statisztikai adatok szerint a kórházi betegek 3-11%-ában fordul elő felfekvés. A betegek 3-4%-­ánál a kórházi kezelés mellett, annak ellenére vagy annak hatására alakul ki. Speciális profilú osztályo­kon ez az arány a 40%-ot is meghaladja. A decubitus incidenciája évről-évre világszerte növekvő ten­denciát mutat.

Sok esetben a krónikus fájdalomállapot fenntartá­sával a beteg szenvedéseit tovább fokozza, az egyén izolálódik, depresszió alakul ki és előfordul, hogy a gyógyulásba vetett hitét feladja. Komplikációk révén (sepsis, osteomyelitis, amyloidosis) az alapbetegség­től függetlenül a beteg halálát okozhatja. Decubitus kialakulásával az elhalálozás lehetősége négyszeresé­re emelkedik. Hibás az a felfogás, amely megjelené­sét a terminális stádium velejárójának tekinti, mivel a decubitusos betegeknek közel 40%-a meggyógyul.

Fertőző gócot jelent azonban a környezet számára (IV. stádium) és a kórházban nosocomiális fertőzés forrása lehet. Emellett kezelése igen nagy ápolási erőfeszítést igényel. Az ápolási idő többszörösére megnő, mun­kaerő-igényes, gyakran betegenként két nővér köz­reműködésére van szükség (forgatás, ágytálazás, tisztábatevés, sebkezelés). Fizikailag is komoly meg­terhelést jelent, egyben speciális gyógykezelési ismereteket tesz szükségessé.

Pathomechanizmus - kiváltó tényezők

A decubitus kialakulásában közvetlenül szerepet játszó tényezők: nyomás, nyíróerők, dörzsölés, ned­vesség (izzadás, iatrogen ártalom, magas külső hő­mérséklet, incontinentiák).

Hangsúlyozni kell, hogy a baktériumok nem okai, hanem „lakói" a decubitalis fekélynek, de adott esetben döntően befolyásolják a fekély gyógyulását és életveszélyes komplikációkat okozhatnak.

Seiler és Stähalin vizsgálták a bakteriális felülfer­tőződés hatását a decubitus gyógyhajlamára. Három csoportot különböztettek meg:
a)      progresszív rosszabbodás (Pseudomonas, Providentia, Proteus, Klebsiella, E. coli),
b)      stagnáló állapot (E. coli, Enterococcus. Staphylo­coccus),
c)       gyógyulás 10 héten belül (Staphylococcus, Ente­rococcus).

A decubitalis fekély kialakulásának pathomechaizmusa 

 
Hajlamosító tényezők, rizikófaktorok
- Mozgásszegénység, immobilitás
- Alultápláltság
- Vérátáramlási zavarok
- Diabetes
- Lázas állapotok
- Incontinentia
- Kövérség
- Bőrbetegségek
- Fagyás
- Életkor
 
A decubitus osztályozása, fázisai
 

A decubitus/felfekvés megelőzése

Amennyiben valaki a legkülönbözőbb okokból eredően hosszabb ideig kényszerül ágyba, vagy helyzetváltoztatásában korlátozott, úgy jelentős a veszélye a felfekvés kialakulásának. Éppen ezért kiemelten fontos mind a kórházi, mind az otthoni betegápolásban, hogy ezen esetekben fokozott hangsúlyt helyezzünk a felfekvés kialakulásának megelőzésére, mert a decubitus okozta jelentős fájdalom mellett az is előfordulhat, hogy nem az alapbetegség, hanem az elhanyagolt, súlyos felfekvésből származó szepszis (vérmérgezés) miatt veszítjük el a gondozottat.

A fentieken túl további fontos érvek a felfekvés megelőzése mellett, hogy a kialakult decubitus terápiája, illetve gyógyszeres kezelése lényegesen drágább, mint a megelőzéshez szükséges ráfordítás, valamint sok esetben a krónikus fájdalomállapot a beteg szenvedéseit csak tovább fokozza, az egyén izolálódik, depresszió alakulhat ki, és ennek következtében előfordulhat, hogy az ápolt a gyógyulásba vetett hitét feladja.

A már kialakult felfekvés igen nehezen gyógyul, jelentősen rontja a beteg életminőségét, növeli a további betegségek kialakulásának kockázatát. A súlyos következmények miatt nagy hangsúlyt kell fektetni a decubitus megelőzésére, illetve korai, szakszerű kezelésére. A lassú és nehéz gyógyulás, gyógyítás nagy türelmet, gondos ápolást igényel, ha már nem sikerült megelőzni a fekély kialakulását. A prevenció legfontosabb elemei az ápolt gyakori helyzetváltoztatása, forgatása, a felfekvésnek kitett területek keringésének javítása, a széklet és vizelet azonnali eltávolítása és a megfelelő bőrvédelem.

A decubitus nemcsak a beteget, nővért, hanem az orvost is érintő probléma. A decubitus nem feltétle­nül velejárója bizonyos betegségeknek, pl.: harántsé­rültek, combnyak-töröttek, geriátriai betegségek. A beteg fizikai integritásának ez a súlyos károsodása nem jogosít fel automatikusan pesszimizmusra a kimenetelt illetően. Az észlelt decubitus hajlamosít felületes, nem kellően megalapozott diagnózisok meghozatalára. Egy felmérés szerint az esetek több mint felében fordul elő diagnosztikai hiba. Az incontinentia jelentős, de nem a legfőbb oki tényező, jelentőségét hajlamosak vagyunk túlértékelni a nyomás kóroki szerepével szemben.

Veszélyeztetettség megállapítása révén lehetséges a „rizikó” betegek kiszűrése és preventív rendszabá­lyok bevezetése. A decubitus előfordulása így haté­konyan csökkenthető.

Gondos ápolás

A tartós ágynyugalom önmagában is mélyreható változásokat hoz létre a szervezetben, melyeket az ápolás során figyelembe kell venni: cardialis, pulmo­nalis, musoulokeletalis, vizelet-elválasztási, gastroin­testinalis és pszichológiai vonatkozásban.

A decubitus szempontjából veszélyeztetett vagy decubitusos betegekkel foglalkozóknak ismerni kell a kialakulás pathomechanizmusát, a precipitáló törté­néseket, a hajlamosító tényezőket, a prevenció és te­rápia lehetőségeit, a decubitus várható fellépésének idejét, mely leggyakoribb a kórházi felvételt követő első két hétben.

Felvételkor és az ápolás során naponta kétszer meg kell tekinteni a lehetséges előfordulási helyeket (hyperaemia, odéma), az észlelteket jelezni kell a lázlapon.

Kerülni kell minden olyan beavatkozást, amely bőrsérülést okozhat.
Az igazán hatékony nyomáscsökkentő eszközök drágák, elérhetetlenek. Kosiak megállapítása ma is érvényes: „...mivel nem lehetséges a felfekvési nyo­mást hosszabb időtartamra teljesen kikapcsolni, fel­tétlenül szükséges szabályos időközönként a nyomást megszüntetni, hogy az ischaemiás szövetekben a vér­keringést biztosítsuk. " - rendszeres testhelyzet vál­toztatás, „forgatás" elengedhetetlen.

A rendszeres mozgatás komplex in­gerhatást biztosít (eszméletlen állapotokban ez igen kedvező). Továbbá csökken a trombosisra való haj­lam és a bélrenyheség, a vesékben a vizeletpangás (ennek következményeként a negatív fehérjemérleg), az izomatrophiára való hajlam. Kedvező hatást fejt ki a congestio és a hypostasis ellen.

A MEDIFLEUR termékcsalád tagjai kiváló segítséget nyújtanak a pelenkával fedett, felfekvésnek kitett bőr szakszerű ápolásában és védelmében. A veszélyeztetett területeket tehermentesíteni lehet még gyűrűkkel és párnákkal, de léteznek speciális eszközök, antidecubitor matracok is, amelyek felírását szakorvostól lehet kérni.

A decubitus/felfekvés megelőzésére ajánlott termékek

A Medifleur termékek kiválóan alkalmazhatóak a felfekvés elleni küzdelemben.

A MEDIFLEUR termékcsalád számos tagja kínál szakszerű és hatékony megoldást gél és krém formátumban - elsősorban prevenciós céllal - a pelenkával fedett, felfekvésnek kitett bőrfelületek hatékony védelmére. Ezen termékek közül a legismertebb a fogyasztók százezrei számára immár csaknem két évtizede bizonyított MEDIFLEUR felfekvést megelőző, a beteg bőrt regeneráló gél. A piacon a maga nemében egyedülálló készítmény nagymértékben hozzájárul a hosszan tartó fekvéssel járó betegség/állapot rettegett szövődményeként számos esetben kialakuló felfekvési tünetek megelőzéséhez.

A kellemes levendula illatú, könnyen kenhető gél az egész testfelületen használható. Enyhe masszírozó mozdulatokkal a bőrön szinte azonnal beszívódik, nem hagy nyomot az ágyneműn, a ruházaton. Az igénybevett hámfelületet hatékonyan nyugtatja (Panthenol), hűsíti és nagymértékben csökkenti az égésérzetet, a viszketést. A készítmény gyulladást csökkentő Bisabololt (a kamilla hatóanyaga), sejtregeneráló Allantoint és speciális alkoholos gyógynövény kivonatot tartalmaz, mely a Mentollal együtt fertőtlenítő, hűsítő hatással bír. A termék tiszta alkohol felhasználásával készül, ezért hámsérülésnél csípő hatású lehet.

A számos eredményes teszttel bizonyított termék továbbfejlesztett változata a MEDIFLEUR felfekvést megelőző, extra sensitive bőrregeneráló gél, mely hatásaiban az alaptermék kiemelten jó tulajdonságait tovább fokozva, annak összetevőit kiegészítve Aloe Vera kivonatot, nagy hatékonyságú (antiszeptikus, antiviruális, antibiotikus) Teafa olaj hatóanyag koncentrátumot is tartalmaz, melynek főleg a felülfertőződés megakadályozásában van nagy jelentősége.

A MEDIFLEUR termékcsalád decubitus megelőző programja a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára a pelenkával fedett, felfekvésnek kitett bőrfelületek teljes körű védelmére kínál szakszerű és hatásos megoldást. A sorozat legújabb tagja a krém formátumú MEDIFLEUR Extra bőrvédő krém, mely kiváló víztaszító hatása révén eredményesen alkalmazható a pelenkával fedett, felfekvésnek kitett területek mindennapos védelmére. A termék a megtisztított bőrfelületre kenve hatásosan védi és óvja a bőrt a kipirosodástól. A hatóanyagok közül az Allantoin sejtregeneráló, míg a különleges, nagy tisztaságú Medilan (Lanolin) tesztekkel bizonyítottan kiváló hámregeneráló hatással bír a bőr saját védekező képességének fokozására, ellenállóbbá tételére.

MEDIFLEUR - felfekvést megelőző, a beteg bőrt regeneráló gél 200ml, 300ml

Kórházi és otthoni betegápolás egyik legsúlyosabb problémájára, a felfekvés okozta sérülések megelőzésére fejlesztette ki a Sunfleur Kozmetikai Laboratórium. A gél nagymértékben segíti a sebgyógyulást és a bőr megújulását. A bekent bőrfelületet megnyugtatja, hűsíti és ápolja. Különösen ajánlható lázas állapotban és hosszantartó fekvőbetegségben a felfekvések megelőzésére.

MEDIFLEUR - felfekvést megelőző, extra sensitive bőrregeneráló gél 100ml

Kórházi és otthoni betegápolásban nélkülözhetetlen az SF kutatólaboratórium által továbbfejlesztett MEDIFLEUR felfekvést megelőző, extra sensitive bőrregeneráló gél. A kiváló hazai gyógynövénykomplex hatását fokozza a hozzáadott antiszeptikus, gyulladást csökkentő ausztrál Teafa olaj, a sejtregeneráló Allantoin, a hidratáló Panthenol és Aloe Vera és a vérkeringést fokozó Mentol. Használata segíti az igénybevett bőr megújulását, a sebgyógyulást, hozzájárulva ezzel a beteg életminőségének megőrzéséhez, gyógyulási esélyeinek javításához. Hozzáadott illatot és színezéket nem tartalmaz.

MEDIFLEUR - extra bőrvédő krém, pelenkával fedett, felfekvésnek kitett bőr védelmére 50ml, 100ml

A MEDIFLEUR extra bőrvédő krém nagymértékben hozzájárulhat a pelenkával fedett bőrfelületen gyermek popsikrémként, vagy felnőttkori speciális bőrvédő krémként (inkontinencia esetén) a bőrpír kialakulásának megelőzéséhez. A felfekvésnek kitett helyeken a bőr saját védekező képességének fokozására, ellenállóbbá tételére sejtregeneráló Allantoint, nagy tisztaságú, hámregeneráló Lanolint és különösen jó tapadó képességet biztosító Cink-oxidot tartalmaz a szárító, védő tulajdonsággal rendelkező, kiváló víztaszító hatású krém. A termék illat- és színezékmentes.

A decubitus/felfekvés terápiája

Seiler és Stähalin a gyakori „próba-szerencse" módszerek helyett hatékony, ellenőrizhető standardizált eljárást ajánlanak a már kialakult decubitus gyógyítására. A kialakult felfekvés gyógyítása nem egyszerű folyamat. A decubitalis fekély gyógyulását akadályozza: szöveti hypoxia, neuroticus sebfelszín, lokális infekció nem kielégítő sebellátás, megromlott általános állapot, immobilizáció.

Terápiás elvek és eszközök

A terápiának a sebgyógyulást gátló tényezők eliminálására kell irányulnia:

1. a vérellátás helyreállítása - decompressio
Az optimális Helyi vérellátás biztosítása csak permanens nyomásmentesítés révén lehetséges (a megelőzés korábbi pontjai - optimális testhelyzet). A nyomás-mentesítést vasodilatatorok adása nem pótolja.
A reoxigenisatio biztosítása nélküli a felfekvéses fekély nem gyógyul be. A perfusio és az 02 ellátás a sebgyógyulás számára nélkülözhetetlen (granulocyta lobgátképzés, phagocytosis, szuperoxid-gyökök képzése, collagen, matrix-szintézis, epithelialisatio, contractio).

2. neutoticus szövetek eltávolítása
Az elhalt, devitalizált szövetmaradványok jó táptalajt képeznek a baktériumok számára. Akadályozzák a sarjszövet képződését és elfedik a mélyben zajló purulens folyamatokat. A szervezet igyekszik megszabadulni az elhalt, elidegenedett szövetektől (lobgát képzése, immunológiai kilökődés, proteolyticus enzimek termelése). Decubitalis fekély (lII-IV. stádium) jelenléte esetén ezek a ,,saját" mechanizmusok általában elégtelenek ahhoz, hogy kielégítő tisztaságú, sebgyógyulás szempontjából optimális ulcusfelszín alakuljon ki.
A debridement lehet sebészi (sebészi necrectomis), enzimatikus (sebészi necrectomiák között célszerű alkalmazni), mechanikus („Dry-to-dry", azaz száraztól-szárazig kötés, „Wet-to-dry”, azaz nedvestől szárazig kötés, „Wet-to-wet", azaz nedvestől-nedvesig kötés) nedvedző, gennyes necrocitus sebfelszín feltisztítása. A debridement célja: 10-14 nap alatt necrosis mentes fekélyalap (sebágy) biztosítása.

3. Lokális infekció kezelése
Az ischsemiás szövetek fokozott mértékben hajlamosak infekcióra. A phagocytosis fokozott 02 felhasználással jár. Szignifikáns szuperinfekció anoxiát eredményez. A decompressio az 02 ellátás javulása önmagában nagymértékben csökkenti az infekcióra való hajlamot. A szuperinfekció gátolja a decubitus gyógyulását. Nyilvánvaló gennyes sebfelszín esetén lokális dezinfekcióra törekszünk 105/g szövet elérése és a sebgyógyulást gátló eliminálása a cél:
• lokálisan alkalmazható antiszeptikus oldatok,
• lokális antibiotikum tartalmú kenőcsök alkalmazásával.
Ha a decubitus környéke megduzzad, piros lesz, fájdalmassá válik, láz lép fel és magas fehérvérsejt számot We-értéket észlelünk, antibiotikum adása (tenyésztés alapján) indokolt. Sebészi depridement előtt bacteriaemia lehetősége miatt széles spektrumú antibiotikum adása mérlegelendő.

4. optimális sebellátás - optimális mikrokörnyezet megteremtése a sebgyógyulás számára.
• Sebvédelem,
• Bőrexplantátum
• PDWHF
• Stanozolol
• Ringer- és Ringerlaktát oldat.

a/ mélyfekélyek (mélysége több mint 2 mm). Ennek tisztítását Ringer-oldattal végezzük. Csak nyilvánvaló szuperinfekció esetén jöhet szóba lokális dezinfekció.
• Hydrocolloid-kötés (dressing)
• „Silastic foam" (elastomer)
Bőven váladékozó I V. stádiumban lévő beteg izolálandó!

b/ felületes fekélyek (mélység kevesebb, mint 2 mm). Ilyenkor mindig jó a vascilarisatio és a seb oxigénellátás önkielégítő. A kötés célja főleg mechanikai és fertőződés elleni védelem. Terápia: paraffin-géz fedőkötés, poliuretán Op-Site (perspirátio permeabilis), vagy MVPD (moisture vapor permeable dressing). 1. fokú decubitus (erythemák) kezelésére bevált a mukopolisacharid-poliszulfát vagy Bayolin) naponta kétszer az érintett területet bekenni),

5. a megromlott általános állapot javítása
Amennyire csak lehetséges, a rizikófaktorok eliminálására kell törekedni. Rendezni kell a hypovolsemiát, dehydratiot. Hyperpyrexis esetén lázcsillapítás. Szedativulnok adását mellőzzük. Törekedni kell az immobilisatio megszüntetésére (kiültetés, járásgyakorlatok).

Sebészi terápia

A decubitus sebészi zárásával a következő szempontokat kell szem előtt tartani:- a természetes sebgyógyulás nem elégséges a decubitus gyógyulásához, a sebészi zárás sokat javít a beteg életminőségén, figyelembe kell venni az előny/kockázat hányadost.

Előnyök: a zárást megakadályozza a lokális vagy szisztémás infekció felléptét, csökkenti a katabolizmust és a fehérje veszteséget. Megszűnik a hosszabb távon jelentkező komplikációk jelentkezése (osteomyelitis, amyloidosis, calcificatio, contracturák). Könnyebb a betegápolás, javul a higiénés helyzet a beteg körül, a gyógykezelés időtartama és költségei csökkennek. Kockázata: a műtéti beavatkozás kockázata általában nagy. Súlyos, szeptikus állapot fellépte esetén csak sebészi terápia vezethet eredményre.

MF Decubitust/Felfekvést megelőző gél

Az orvosi szakvélemények, valamint a betegektől és azok rokonaitól érkező visszajelzések alátámasztják, hogy SUNFLEUR Kft. által kifejlesztett Medifleur Felfekvést megelőző, a beteg bőrt regeneráló gél milyen hatékony szer a veszélyes felfekvési fekélyek kialakulásának megelőzésében és a már kialakult fekélyek gyógyításában, a bőr regenerálásában.

A termék főbb hatóanyagai

Herb extract; Salvia Officinals - zsálya

„Mostantól mindörökké az emberek kedvenc virága leszel. Erőt adok neked, hogy az embert minden bajából kigyógyítsd. Mentsd meg a haláltól, úgy, ahogy velem tetted." Így szólt a monda szerint Mária, az Istenanya a zsályához, amikor az elrejtette őt Heródes poroszlói elől.
És így is történt: a zsálya napjainkig kedvelt gyógynövény maradt. A népi gyógyászat csaknem áttekinthetetlenül sokféleképpen alkalmazza. Használják gyomor- és bélpanaszoknál, hasmenésnél, májbajnál, cukorbetegségnél, epevezeték elzáródásnál és vérellátási zavaroknál, de segít a vizet hajtani és jó a megfázásnál, a torok- és gégehurutnál vagy akár az íngyulladásnál is.
És ez még bizonyára nem is minden. A tudomány a zsálya hatását természetesen visszafogottabban ítéli meg, de az alkalmazási javallat itt is meglehetősen széles körű. Ajánlják a foghús, a száj- és garatnyálkahártya gyulladásainak enyhítésére, a gyomor- és bélhurut kezelésére, valamint a túlzott izzadékonyság és nyákképződés csökkentésére. Gyógyhatását az illóolaj, a cseranyag, a keserű anyagok és a flavonidok adják.
Az orvosi zsálya (latin neve Salvia Officinalis L.) az ajakosvirágúak családjába (Laminaceae) tartozik. Otthona a Földközi-tenger térsége. Ott a meredek hegyoldalakon ma is vadon nő. Leveleit tea készítésére, de konyhai célokra is felhasználják. A zsálya a kiskertben vagy az erkélyen egy nagyobb edényben is termeszthető.
Az orvosi zsálya 70 cm magasra is megnő, hajtásai hosszúak, molyhos szőrűek, a levelek lándzsa vagy hosszúkás tojás alakúak és szintén molyhos szőrökkel sűrűn borítottak, nyelesek, keresztben átellenesen állnak. Virágai a szár felső részén 3-4-esével álfüzérben állnak. A párta kb. 2 cm hosszú, világos- vagy ibolyás kék.
Néhány kanál finomra vágott zsályalevél tejben forralva és levesként fogyasztva erősíti a "gyengécske" gyermek ellenálló képességét.

Achillea Millefolium - cickafarkfű

A cickafarkfű botanikai neve Achillea millefolium L., és a fészkesvirágzatúak (Asteraceae = Compositae) családjába tartozik. Az "Achillea" nemzetségnév a görög hős, Achilleus nevéből származik. Vele a monda szerint a gyógyításban járatos kentaur, Chiron ismertette meg ezt a sebgyógyító gyógynövényt, azután barátját, Patrokoloszt megismertette a használatával, aki később Müszia királyát, Telephoszt sebeit gyógyította ezzel. A Millefolium szó a legfinomabban osztott levelekre utal, amelyek úgy néznek ki, mintha "ezren" lennének.
Sokszor még a gyógynövényekben szegény házi patikákból sem hiányzik a cickafarkfű-tea. A tudományos álláspont a cickafarkfüvet étvágytalanság, enyhe görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál ajánlja. A cickafarkfű különösen a változás éveiben segít a nyugalom és a lazítás eléréséhez, de idegességre és alvászavar kúrálására is alkalmas. Számos, a vegetatív bántalmak ellen használt teakeverék tartalmaz cickafarkfüvet, hatást fokozó adalékként. A cickafarkfüvet orvosi cickafark, egérfarkú-fű, ezerlevelű-fű néven is ismert, és itt-ott "jánosfű". Ezt a népi nevet sok erős illatú vagy Szent János napja (június 24.) körül virágzó gyógynövény viseli.
A cickafarkfüvet gyakran megtaláljuk réteken, de utak mentén, lejtőkön és pusztákon is. 20-40 cm, néha akár 60 cm magasra is megnő, az egyenes száron erősen szeldelt levelek és a szár végén fürtös álernyőben álló fehér, néha vöröses virágok vannak. A növény júniustól késő őszig virágzik. Egész Európában otthon van, nagyon igénytelen, és a hőséget épp úgy elviseli, mint a hideget; csak a nagyon nedves helyeket kerüli.

Articum Lapp - bojtorján

(Arctium tomentosum Mill.), amelynek a termete a közönséges bojtorjánénál alacsonyabb és szárai, ill. fészekpikkelyei pókhálószerűen fehér gyapjasak. Felhasznált része: a gyökér (Bardanae radix). Hatóanyagok: inulin (25-45%), nyálkaanyagok, keserűanyagok, illóolaj, poliecatilének és polifenol-származékok. Hatások: enyhe vizelethajtó (diuretikus), antibakteriális, antifungális és tumorellenes. Alkalmazások: a magyar nép a bojtorján-fajokat sokféle célra használta és használja napjainkban is. Régebben különösen ínségeledelként volt nagy jelentőségük e növényeknek, részben nagy leveleiknek, részben húsos és tápláló gyökereiknek köszönhetően. A népi orvoslásban többféle betegség kezelésére és gyógyítására használják e fajok leveleit és gyökereit.
A leveleket rendszerint lemossák, összetörik és úgy teszik a sebekre, kelésekre, reumás testrészekre és fejfájás esetén a fejre. A gyökérből készült főzettel több helyütt hajhullást és korpás fejbőrt kezelnek. A megreszelt gyökereket disznó- vagy libazsírral keverik össze, majd "érlelés" után a kenőcsöt a fájós testrészek masszírozására, kenésére használják. A modern fitoterápiában is szerepe van a növénynek, méregtelenítő, daganatfejlődést gátló hatásait kísérletekkel igazolták. A gyökérdrogot elsősorban hajápolószerek készítésére használják, de alkotórésze lehet máj- és epe, valamint reumás és cukorbetegek kiegészítő kezelésére szánt teakeverékeknek is.

Urtica Dioica - csalán

Bizonyára nincs olyan ember, akit még nem csípett meg a csalán, hiszen az árvacsalán (Urtica urens) és a nagy csalán (Urtica dioica) igen gyakoriak nálunk. Kertekben, omladékokon, kerítések és sövények mentén, azaz mindenütt van csalán.
A gyógyászatban mindkét faj levelét, hajtását, gyökerét felhasználhatjuk. A tudományos álláspont utal arra, hogy a csalán a vértisztításhoz, a bőrtisztátalanságok és a legkülönfélébb eredetű reumatikus panaszok kezelésére is sikerrel alkalmazható. Ezeket a tapasztalatokat a természetgyógyászatban jártas orvosok megerősíthetik. A csalánvesszőt isiász és lumbágó elleni hatásos szerként is javasolják. A csalán magjait idős emberek erősítőszerként fogyasztják. A csalán levele pedig nemcsak vértisztító, hanem a hasnyálmirigy jótékony szabályozója is.

Betula Pendula - nyírfa

A szláv és a germán hagyományban a nyírnek mint csodaszernek, egészen sajátos szerepe volt. Akit húsvétvasárnapon, napfelkelte előtt nyírfavesszővel megostoroztak, az "elnyerte" az egészséget; a nyírfavesszőkre át lehetett testálni a betegségeket; és nyírfa seprűkön ülve repülnek a boszorkányok boszorkány-szombaton a boszorkányhegyre. Pünkösdkor és Úrnapjakor nyírfaággal díszítik a házak bejáratát, az utakat nyírrel szegélyezik, és a kertekben is szívesen látott fa a nyír.
A gyógyászatban nemcsak a nyírfa levelét használják, hanem a fa kérgét, a kátrányát, sőt a fiatal fa kora tavasszal csapolt nedvéből nyíres hajszeszt készítettek.
Hólyag- és vesegyógyító szernek, vértisztítónak és a legkülönfélébb eredetű reumatikus panaszok ellenszerének használják. Számos vértisztító teának, vese- és hólyagteának, reumateának és anyagcserét elősegítő teakeveréknek az alkotórésze.
A nyírlevelet a vizeletképzés serkentésére, azaz olyan betegségek kezelésére használják, ahol a fokozott vizeletképzés a kívánatos (például vesehomok, a veseképződés megelőzése). Magyarországon két nyírfaj honos: a közönséges nyír (Betula pendula) és a szőrös nyír (Betula pubescens). Mindkét faj levele gyógyhatású.

Panthenol (dexpanhenol)

A pantenol nyugtató, hidratáló hatású, a pantothen-savakhoz tartozik. Fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében, hiánya bőrproblémákat okozhat. A gyógyászatban már régóta ismerik ezt az enzimet, mely felgyorsítja a sebek gyógyulását, és megakadályozza a kóros hegesedést és javítja a hajszálak szerkezetét is. A bőr könnyen felszívja és a mélyebben fekvő rétegekig is eljut. Manapság számos krémben, bőrápolási termékben, samponban és balzsamban megtalálható. Aktivizáló hatása az egészséges bőrnek is jót tesz.

Bisabolol (a kamilla hatóanyaga)

Az α-Bisabolol a kamillavirág fontos alkotórésze, amely Jellinek szerint a kamilla vizes oldatának gyulladásgátló hatását adja.

Allantoin (glioxilsav-diureid, 5-ureido-hidantoin)

Az Allantoin sejt regeneráló hatású, amfoter tulajdonságú természetes anyag. Nem mérgező, a bőrt nem irritálja, sebhegesítő hatású, elősegíti az új sejt képződését. A bőr sima, finomtapintású lesz tőle.

Glycerin

A glicerin hidratáló, bőrpuhító hatású, a természetben igen elterjedt háromértékű alkohol. Erősen nedvszívó, tömény állapotában szárító hatású. Vízmegkötő képessége miatt a kozmetikában mint bőrpuhító anyagot használják.

Menthol

Igen fontos terpénalkohol, a japán borsmentaolajból kifagyasztással nyerik. Jellegzetes szagú, hűsítő, a vérkeringést serkentő, görcsoldó anyag.